Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

Twierdza Smaków

2018-05-08
Za nami pierwszy Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej „Twierdza Smaków” (1 – 3 maja). To były trzy dni degustacji dań charakterystycznych dla różnych epok i okresów historycznych. Prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników historii oraz ciekawych, a czasem nieco  zaskakujących smaków.
Odsłon: 91
 Zobacz więcej ... 

Smaki Dolnego Śląska

2018-04-27
25 kwietnia w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu odbyła się uroczysta Gala Smaki Dolnego Śląska, podczas której wręczono certyfikaty 50 obiektom znajdującym się na szlaku kulinarnym zorganizowanym przez Dolnośląską Organizację Turystyczną. W tym dniu miała również miejsce premiera książki „Smaki Dolnego Śląska”, o której historyk, dr Grzegorz Sobel, napisał:
Odsłon: 163
 Zobacz więcej ... 

70-lecie ZSG

2018-04-22
Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Kamiennej we Wrocławiu w tym roku obchodzi 70. urodziny. Jubileusz fetowano w piątek 20 kwietnia.
Uroczystości jubileuszowe w auli ZSG, panele tematyczne, bufety, pokaz musztry kelnerskiej w wykonaniu uczniów technikum w zawodzie kelner, pokaz sommelierski i pokaz barmański, Bal Absolwentów.
Odsłon: 152
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląska Wielkanoc

2018-03-24
Prezentacje Wojewódzkich Tradycyjnych Stołów Wielkanocnych, Palm i Pisanek to największe tego typu wydarzenie we Wrocławiu, prawdziwa gratka dla wszystkich wielbicieli tradycji ludowych, dobrej kuchni i miłośników rękodzieła.
Tegoroczna edycja imprezy (24 marca) była – jak zwykle zresztą – doskonałą okazją do tego, aby przekonać się, jak smakuje Wielkanoc na Dolnym Śląsku. Oczywiście różnorodnie, co wynika z uwarunkowań historycznych i kulturowych w naszym regionie. I tak oto na wielkanocnych stołach spotkały się przysmaki charakterystyczne dla różnych regionów przedwojennej Polski, a także z dawnych Kresów Rzeczpospolitej, skąd przyjechali na Dolny Śląsk nasi rodzice czy dziadkowie.
Odsłon: 147
 Zobacz więcej ... 

Świąteczne cuda z sera

2018-03-19
Serniki upieczone na dziesiątki sposobów i serniki na zimno, pascha, terrina serowa, rolady z sera, roladki z sera i cukinii, torcik serowo-ogórkowy, marynowany ser w pikantnym oleju – to tylko kilka przykładów dań z sera zaprezentowanych podczas tegorocznej edycji Polsko- Czeskiego Jarmarku Wielkanocnego w Ścinawce Średniej (18 marca).
Odsłon: 174
 Zobacz więcej ... 

Zielona Dolina

2018-03-17
Tematem wiodącym III Międzynarodowej Konferencji „Człowiek Żywność Zdrowie" – zorganizowanej przez Uniwersytet Medyczny i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – był „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia" (16-17 marca).
To długofalowy projekt, który zakłada, że nasz region może stać się najbardziej konkurencyjnym w skali światowej producentem żywności funkcjonalnej, suplementów diety, nutraceutyków i żywności wysokiej jakości. To gałąź produkcji, która niesie olbrzymie zyski. Dolny Śląsk ma wszelkie przesłanki, by stać się liderem w tej dziedzinie.
Odsłon: 163
 Zobacz więcej ... 

Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny

2018-03-12
„Świąteczne cuda z sera” pod takim hasłem odbędzie się tegoroczny Polsko-Czeski Jarmark Wielkanocny w Ścinawce Średniej (18 marca).
Tradycyjnie impreza będzie miała miejsce w Hali Sportowej. Rozpocznie się punktualnie o godzinie 12. Co w programie? Pyszności z sera na wiele sposobów, wielki kiermasz produktów wielkanocnych, występy artystyczne zespołów ludowych, rozstrzygnięcie konkursów, m.in. konkursu pod nazwą „Wielkanoc na łące”. Będzie też coś nowego...
Odsłon: 167
 Zobacz więcej ... 

Pasta Party w Szklarskiej Porębie

2018-03-07
Tegoroczny Bieg Piastów został wzbogacony o pokazy kulinarne odbywające się w ramach „Pasta Party” (2-4 marca). W gronie mistrzów kulinarnych, którzy dopieszczali podniebienia sportowców znaleźli się: TeoVafidis, Krzysztof Gawlik, Mariusz Gachewicz, Paulina i Miloš Lachkovič, Thierry Ayel i Magdalena Zdybowicz.
Odsłon: 188
 Zobacz więcej ... 

Wiosennie na Barce Tumskiej

2018-03-06
Marzec, wiosna i... wiosenne zmiany na Barce Tumskiej – całorocznej restauracji na wodzie, znajdującej się na szlaku kulinarnym Smaki Dolnego Śląska.
Stanie się to w dniach 12 – 25 marca... Lokal zmieni się nie do poznania! Będzie nowocześnie, chilloutowo i dość niecodziennie, co z pewnością nie pozostanie nie zauważone przez Gości.
Odsłon: 186
 Zobacz więcej ... 

Pisanka, kraszanka, wyklejanka

2018-03-03
Raz około Wielkiejnocy – to cykl wydarzeń, na które Muzeum Etnograficzne we Wrocławiu zaprasza wszystkich miłośników tradycji ludowych. W piątek (2 marca) miało miejsce uroczyste otwarcie wystawy Pisanka, kraszanka, wyklejanka. Wystawę będzie można zwiedzać do 8 kwietnia.
Warto wybrać się do muzeum 18 marca o godzinie 10.30 na oprowadzanie kuratorskie Doroty Jasnowskiej. W tym dniu odbędą się także warsztaty wielkanocne zdobienia pisanek techniką rytowniczą. Poprowadzi je Wiesława Rynkowska. Warsztaty rozpoczną się o godzinie 12. Natomiast 24 marca od godziny 10 do 16 na terenie muzeum odbędzie się Kiermasz Wielkanocny, podczas którego będzie można zaopatrzyć się w przepiękne palmy i pisanki. W tym miejscu warto przypomnieć trochę informacji o  pisankach.
Odsłon: 182
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil