Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Aktualności

W bożonarodzeniowym klimacie

2017-12-11
Spośród wielu wydarzeń przedświątecznych organizowanych na Dolnym Śląsku wyróżnia się Polsko-Czeski Jarmark Bożonarodzeniowy w Ścinawce Średniej. W tym roku hasłem przewodnim jarmarku były „Bakalie na wigilijnym stole” (10 grudnia).
Odsłon: 11
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2017

2017-12-01
Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” zaprosiło organizatorów wydarzeń organizowanych w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy, wszystkich partnerów oraz uczestników konkursu Mistrz Karpia 2017 na uroczystą konferencję podsumowującą tegoroczną edycję Dni Karpia.
Odsłon: 27
 Zobacz więcej ... 

Dolnośląsko w ZSG

2017-11-29
Wytrawni dolnośląscy szefowie kuchni mają swoich następców – uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu oraz z innych dolnośląskich szkół, kształcących przyszłych kucharzy. Młodzi adepci sztuki kulinarnej uczą się tam przyrządzać wspaniałe nowoczesne potrawy z wykorzystaniem dolnośląskich produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych.
Odsłon: 33
 Zobacz więcej ... 

Tajemnica talerza

2017-11-23
Tej jesieni będzie się głośno mówiło we Wrocławiu o jedynej w swoim rodzaju kolacji degustacyjnej oraz o wyjątkowym komponencie dań, jakim jest „Tajemnica talerza – 7 zagadkowych dań i 7 zagadkowych koktajli” w restauracji Pod Papugami. Wydarzeniu temu od początku towarzyszyła aura tajemniczości i moc niespodzianek.
Odsłon: 33
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-11-22
Już wkrótce – 30 listopada – poznamy laureatów tegorocznej edycji konkursu Mistrz Karpia, zorganizowanego przez stowarzyszenie Partnerstwo dla Doliny Baryczy. Konkurs został rozstrzygnięty 21 listopada w restauracji „W Starym Młynie” w Niesułowicach, a patronat nad nim miała Polska Akademia Sztuki Kulinarnej.
Odsłon: 36
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia

2017-10-20
Tylko do 27 października można nadsyłać zgłoszenia do udziału w konkursie Mistrz Karpia 2017! Czasu jest więc naprawdę niewiele.
Przypominamy, w tym roku konkurs odbywać się będzie w dwóch niezależnych odsłonach:
I część to Mistrz Karpia nagroda jury (professional) –  skierowany do restauracji, które  brały udział w kolacjach rybnych 2017. Konkurs rozegrany zostanie w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa „Ryba do syta” oraz „potrawa z ryb z Doliny Baryczy dla dzieci”. Jurorami będą m.in. przedstawiciele Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Odsłon: 46
 Zobacz więcej ... 

Brama miasta

2017-10-07
Zwieńczeniem ponad dwuletnich prac nad projektem dotyczącym remontu i modernizacji Hotelu Grand we Wrocławiu było spotkanie wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w rozpoczęcie tego przedsięwzięcia.
Podczas konferencji w Hotelu Piast (4 października) w wielkim skrócie przedstawiono efekt długiej i wytężonej, ale niezwykle wartościowej pracy wielu osób i instytucji, w tym profesorów wrocławskich uczelni, Miejskiego Konserwatora Zabytków, Architekta Miasta, przedstawicieli stowarzyszeń urbanistycznych, rad osiedli oraz głównego projektanta, wykonawcy oraz inwestora projektu Grand.
Odsłon: 61
 Zobacz więcej ... 

XIV Dolnośląski Festiwal Dyni

2017-10-04
W niedzielę, 8 października, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Wrocławskiego zaprasza na XIV Dolnośląski Festiwal Dyni – największą doroczną imprezę, cieszącą się ogromną popularnością wśród mieszkańców Dolnego Śląska. Wydarzenie to promuje kulinarne, zdrowotne i dekoracyjne walory warzyw dyniowatych.
Będziemy mogli zobaczyć rekordową dynię i najdziwniejsze okazy wyhodowane przez znanych ogrodników oraz spróbować smacznych dyniowych potraw. Zaplanowano także plener plastyczny, wystawy, występ zespołu pieśni i tańca, konkursy oraz zabawy dla dzieci. Na kiermaszu można będzie zaopatrzyć się w dynie jadalne i ozdobne najrozmaitszych odmian, miody, oleje roślinne, ciekawe przyprawy, zdrową żywność oraz wyroby rękodzielnicze.
Odsłon: 56
 Zobacz więcej ... 

Kulinarny Puchar Polski

2017-09-25
27 września w Poznaniu odbędzie się 17 edycja Kulinarnego Pucharu Polski. O wejście do finału tego prestiżowego w środowisku gastronomii konkursu walczyło blisko 200 kucharzy w dziesięciu konkursach nominowanych.
Kwalifikacje do KPP trwały przez cały rok. Rozpoczęły się we wrześniu konkursem Primerba Cup, który miał miejsce podczas targów Polagra Gastro 2016 w Poznaniu, a zakończyły w sierpniu, w Ustroniu, Międzynarodowymi Mistrzostwami w Podawaniu Baraniny.
Odsłon: 81
 Zobacz więcej ... 

Targi Smaki Regionów

2017-09-13
Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja bloku targów Polagra na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich (23-28 września). Ważnym wydarzeniem dla osób, które poszukują naturalnych, regionalnych produktów spożywczych przygotowanych przez lokalnych dostawców będą Targi Smaki Regionów (23-26 września).
Wystawcy będą prezentować swoje przysmaki w pawilonie 3A, w godzinach od 9 do 17. Na stoiskach znajdziemy certyfikowane przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania oraz potrawy z całej Polski.
Odsłon: 98
 Zobacz więcej ... 
Aktualności
.
Dolfil