Zespół Szkół Gastronomicznych
Potrawy Regionalne
Wieści z Dolnego Śląska

Świątecznie na pograniczu

2017-04-04
Zorganizowany już po raz szesnasty Jarmark Wielkanocny Gminy Radków w Ścinawce Średniej upłynął pod hasłem „Ale babka!” (2 kwietnia).
Tym razem na wspólnym Stole Wielkanocnym Ziemi Radkowskiej prym wiodły więc wszelkiego rodzaju baby wielkanocne, upieczone przez mieszkańców tego zakątka naszego regionu.  Jakie? Do wyboru i koloru, a przede wszystkim do smaku...
I tak na przykład Janina Górnicka z Domu Tyrolskiego upiekła tradycyjną babkę drożdżową, stowarzyszenie „Dla Raszkowa” – babkę jogurtową, koło gospodyń wiejskich z Raszkowa pochwaliło się babką piaskową, a KGW z Ratna Górnego upiekło babkę bakaliową.
Odsłon: 21
 Zobacz więcej ... 

Mistrz Karpia 2016

2017-01-17
Organizatorem konkursu kulinarnego – Mistrz Karpia 2016, realizowanego w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2016 jest Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Doliny Baryczy”. Pierwsza część konkursu odbyła się w restauracji Stary Młyn w Niesułowicach 9 stycznia, a potrawy oceniało profesjonalne jury.
Odsłon: 101
 Zobacz więcej ... 

Dożynki

2016-09-01
Co roku po zbiorach, jak Polska długa i szeroka, w gminach, powiatach i województwach odbywają się dożynki. Dziękowanie za plony i wręczanie gospodarzom pachnącego bochna chleba upieczonego z tegorocznego ziarna to część chłopskiej tradycji i naszej kultury ludowej.
Odsłon: 207
 Zobacz więcej ... 

Biesiady kresowe

2016-08-09
Już po raz dwudziesty pierwszy na zamku Grodziec odbyła się Międzynarodowa Biesiada Zespołów Kresowych (6 sierpnia). Upłynęła pod znakiem kresowej muzyki, piosenek i potraw wileńskich, lwowskich, poleskich, stanisławowskich... 
W konkursie potraw i nalewek kresowych wzięło udział osiem zespołów ludowych. Komisja konkursowa wybrała spośród kilkudziesięciu zaprezentowanych dań najsmaczniejsze potrawy, przygotowane zgodnie ze starymi recepturami przywiezionymi z dawnych Kresów Rzeczpospolitej. I tak:
Odsłon: 198
 Zobacz więcej ... 

Festiwal Słodkości

2016-06-14
Już po raz trzeci w Wambierzycach, u stóp monumentalnej Bazyliki NMP, odbył się jedyny na Dolnym Śląsku Festiwal Słodkości (11 czerwca). Nie trzeba chyba dodawać, że słodka impreza jest ulubionym wydarzeniem wszystkich łasuchów w naszym regionie.
Mieszkańcy gminy Radków i tym razem nie zawiedli miłośników słodkich wypieków. Z myślą o nich upiekli wspaniałe, pięknie udekorowane ciasta. Były wśród nich placki, ciasta i ciasteczka z sezonowymi owocami, przede wszystkim truskawkami i agrestem, jak również z borówkami z lokalnej plantacji.
Odsłon: 440
 Zobacz więcej ... 

Gościnnie w Dolinie Baryczy

2016-05-11
Pierwszym punktem na trasie wyjazdu studyjnego – zorganizowanego przez  Partnerstwo dla Doliny Baryczy dla szefów kuchni wrocławskich i dolnośląskich restauracji – była Pijalnia Soków Malinea w Gospodarstwie Sadowniczym Ireny i Andrzeja Łaniaków w Wierzchowicach.
Wdzięczna nazwa Malinea wywodzi się od syropu malinowego, robionego zgodnie z rodzinną recepturą od kilkudziesięciu lat. Gęsty syrop powstaje z malin z własnej plantacji, choć pierwotnie receptura opierała się na malinach leśnych. Produkt wpisany jest na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Odsłon: 493
 Zobacz więcej ... 

Mała Wielkanoc

2016-04-03
Tradycyjnie w pierwszą sobotę po Wielkanocy w Pieńsku (powiat zgorzelecki) odbyła się impreza transgraniczna Mała Wielkanoc – Na Styku Czterech Kultur. Podczas spotkania prezentowane były polskie, czeskie, niemieckie i serbołużyckie tradycje i zwyczaje wielkanocne.
Odsłon: 357
 Zobacz więcej ... 

Kaczawski Jarmark Wielkanocny w Paszowicach

2016-03-25
Podczas 9. Kaczawskiego Jarmarku Wielkanocnego w Paszowicach w niedzielę, 20 marca, przeprowadzono tradycyjne konkursy dla wystawców. Komisja międzynarodowym składzie: Beata Rokosz – Radna Gminy Paszowice, przewodnicząca, Halina Kusz – dyrektor OKiS w Pakosławiu, Denisa Spillerova – manager KKC Rapotin (Czechy), Gabriela Męczyńska – dyrektor biura Stowarzyszenia LGD Partnerstwo Kaczawskie oraz Kalina Nowakowska – instruktor GOK w Paszowicach po ocenie prezentowanych podczas Jarmarku stołów wielkanocnych, bab i ciast przyznała:
Odsłon: 427
 Zobacz więcej ... 

Najpiękniejsze Stoły Wielkanocne

2016-03-15
Hasło przewodnie tegorocznego XV Jarmarku Wielkanocnego Gminy Radków brzmiało dość przekornie – Ależ pasztet! Na Wspólnym Wielkanocnym Stole pojawiły się smakowite pasztety przygotowane przez mieszkańców dwunastu miejscowości krainy położonej u podnóża Gór Stołowych.
Odsłon: 354
 Zobacz więcej ... 

Kaziuki w Zgorzelcu

2016-03-06
Zwyczaj organizowania rozśpiewanych i roztańczonych Kaziuków nawiązuje do odpustowych jarmarków odbywających się w Wilnie 4 marca, w dniu świętego Kazimierza. Ta stara, licząca już ponad czterysta lat tradycja, jest wciąż żywa, a kaziukowe jarmarki odbywają się nie tylko w Wilnie, ale także w innych miastach Litwy i poza jej granicami.
Odsłon: 380
 Zobacz więcej ... 
Kuchnia Wrocławia
.
Dolfil